Tuesday, March 6, 2012

Krem z Brokułów po Inżyniersku - March 2012

Będziemy potrzebować:
Brokuł
Czosnek (może być w proszku)
100ml śmietany kremówki
łyżkę mąki
Świeżą bazylię
Dwie kostki rosołowe
Zapał....
Czas wykonania potrawy 10-15 minut
Danie dla 2 i pół osób :)

Myjemy brokuły i zostawiamy aby obciekły
                                                     Nalewamy wody do garnka na dwa palce
                                    Wrzucamy dwie kosti rosołowe (najlepiej wołowe do wody)

                                            Ciachamy główke brokuła i wrzucamy do garnka
                                 Wody nie może być za dużo - brokuły muszą wystawać ponad wodę
                                                 
                                         Sypiemy szczyptę suszonego czosnku (lub pół ząbka)

                           Dodajemy łyżkę stołową cukru (dzięki temu brokuły pozostaną zielone)
                                                 Dodajemy 3 duże listki bazylii


                                Wszystko stawiamy na gaz i hajcujemy ile wlezie co by się bulgotało :)
                                              Brokuły gotujemy aż nie będą miękkie
                                               Do pół szklanki wody wsypujemy kopiatą łyżkę mąki...
                                      .... i miechamy ile wlezie aż się zrobi mleko bez grudek.
Wlewamy
                                                        gotujemy dalej....
 Bieżemy wynalzek pod tytułem śmietana kremówka

I wlewamy 50ml czyli 1/5 szklanki , tak powstaje nam zupa mleczna z brokułami...

Bieżemy blender ...

                                        ... i miksujemy / rozdrabniamy tak aby rozwalić duże kawałki

  wlewamy do miseczki, ozdabiamy listkami bazyli i lejemy na środek trochę śmietany kremówki
                                                              Taaa daaaa..... i gotowe :D

1 comment: